Thursday, May 26, 2011

Koleksi lubang terdalam di dunia

Salam...
Sejak kebelakangan ni minat pulak nak membaca pasal bende2 yang menakjubkan kat dunia ni. Dengan itu, aku nak kongsikan dengan sume apa yang dah aku bace dalam bentuk entri2 yang dihasilkan ni. Macan kat atas tu, entri kali ni bertajuk lubang terdalam yang terdapat di muka bumi kita ni. Untuk lubang yang terdalam kat dalam Malaysia ni yang sedalam dengan lubang yang ada di muka bumi ni taktau lagi kat mane yang ada. Tapi, kalau ada yang tau kongsi2kan la ye. Berkembang sikit otak nanti. Hehe.


Lubang yang pertama adalah,

Kimberley Big Hole, Afrika Selatan
Kimberley bermula sebagai sebuah bandar yang dipanggil “New Rush” dan diganti namanya Kimberley pada 5 Jun 1873. Lubang sedalam 1097 meter ini terjadi apabila digali manusia sendiri dan telah menghasilkan lebih 3 tan berlian sebelum ditutup pada 1914. Tiga daripada sisa lubang iaitu Toitspan Du, Wesselton, dan Bultfontein juga ditutup pada tahun 2005.

 
Seterusnya,

The Great Blue Hole, Belize
The Great Blue Hole adalah lubang pembuangan air yang besar di luar pantai Belize, sebuah negara di Amerika Tengah. Lubang ini dibentuk sebagai sistem gua kapur selama zaman ais terakhir ketika permukaan laut jauh lebih rendah. Terdapat banyak lubang biru di dunia tetapi tidak dapat menandingi kehebatan lubang biru yang satu ini. Ia telah pun menjadi Tapak Warisan Dunia United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO).


The Bingham Canyon Mine, Utah
The Bingham Canyon Mine, juga dikenali sebagai Kennecott Copper Mine dimiliki oleh Rio Tinto Group, sebuah syarikat perlombongan antarabangsa  yang berpusat di United Kingdom. Galian telah beroperasi sejak 1863 sehingga hari ini dan telah mengakibatkan terciptanya sebuah lubang yang  merangkumi 1.900 hektar (7,7 km ²). Bingham Canyon Mine penggalian buatan manusia yang terbesar di dunia. Ini telah diakui oleh National Historic Landmark pada tahun 1966 di bawah nama Bingham Canyon Open Pit Copper Mine.


Sinkhole, Guatemala
Pada 23 Februari 2007, sebuah lubang sedalam 330 kaki telah terbentuk dan mengakibatkan ianya menelan 12 rumah dan 3 orang terkorban. Lubang ini menyebabkan bau busuk. Sinkhole ini disebabkan ketika (air hujan atau kotoran biasanya) di dalam bumi hilang pada sekala yang besar sehingga menyebabkan perubahan tekanan yang besar dari bawah tanah, ketidakstabilan dalam tanah serta menyebabkan permukaan tanah 'collaps' atau runtuh ke dalam bumi. Tengoklah perbandingan kedalaman lubang Guatemala dengan Patung Liberty, 2 kali ganda lebih kedalamannya.



Glory Hole, Monticello Dam, California
Terletak di Monticello Dam di Tasik Berryessa, California Utara, lubang raksasa ini bertindak sebagai injap tasik. Empangan dan injap ini dibina diantara tahun 1953 dan 1957.  Ia mampu menelan 48.400 kaki padu per saat (1370 m³ / s) dan jarak daripada saluran ke titik pintu keluar adalah sekitar 700 meter. Jenis injap pada asalnya adalah saluran konkrit gergasi. Lubang diameter terbesar adalah 72 meter dan mengecil sekitar 28 meter.


Diavik Diamond Mine, Kanada
Diavik Diamond Mine adalah lombong berlian di Daerah Utara Northwest Territories, Kanada, sekitar 300 kilometer (186 batu) utara Yellowknife. Ia telah menjadi bahagian penting untuk ekonomi daerah sehingga mampu menggajikan 700 perkerja dan dan menghasilkan 8 juta carats (1600 kg) berlian setiap tahun. Tapak galian ini dimiliki oleh perusahaan antara Harry Winston Diamond Corporation dan Diavik Diamond Mines Inc, anak syarikat Rio Tinto Group. Usia lombong ini dianggarkan 16-22 tahun. Bermula dengan pemandangannya pada musim sejuk...


Mirny Diamond Mine, Siberia
Lubang buatan manusia kedua terbesar di dunia ini  adalah sebuah lombong berlian yang terletak di pinggiran Mirny, sebuah bandar kecil di Siberia timur. Galian ditemui pada 13 Jun 1955 oleh ahli geologi Soviet Yuri Khabardin, Ekaterina Elagina dan Viktor Avdeenko semasa Ekspedisi Amakinsky. Galian adalah 525 meter (1.720 kaki) dalam dan mempunyai diameter 1.200 m (3,900 ft). Ruangan udara di atas lombong ditutup untuk helikopter kerana beberapa kejadian di mana mereka telah disedut  oleh aliran udara ke bawah.


Darvaza Gas Crater, Turkmenistan
Darvaza Turkmenistan atau dipanggil 'door to hell' terletak di Derweze daerah yang kaya akan gas asli. Mengikut sejarah, ahli geologi pada tahun 1971 secara tidak sengaja menemui sebuah gua bawah tanah yang penuh dengan sumber gas asli. Malangnya tanah di bawah mengalami runtuhan dan meninggalkan lubang besar dengan diameter sekitar 50-100 meter. Untuk mengelakkan pembuangan gas beracun, maka diputuskan untuk membakar gas yang keluar.  Geologis itu berharap api akan keluar dalam beberapa hari tetapi gas terus membakar selepas itu. Ada beberapa tempat di seluruh dunia yang penduduk percaya adalah pintu ke neraka.

Video inilah dikata lubang yang dipanggil 'Door to Hell'

Jangan ingat kat Malaysia pun takda lubang. Semestinya ada tapi tak la sedalam lubang2 yang termasuk dalam list lubang terdalam di dunia. Tapi tahap bahaya lagi dasat kot dari yang luar negara tu punya. Nah ni dia...tempat berlaku di Kota Kinabalu, Sabah. Lubangnya selebar 5 meter. Lori, kereta pun boleh lesap masuk ke dalam. Kalau motor macam mane la pulak. Hilang terus kot.


   

9 comments:

Aida Hazira Ruslan said...

giler menakut kan!HAHA.seram nye tengok lubang2 ni.

kamenrider said...

ad yg seram, ad yg unik^^

Forte said...

Kat Turkmenistan pun ada? haha
My father works there, blh tgk :D
Interesting tgk lubang-lubang ni haha

pena said...

unik betul.. menakutkan pun ya jugak..
subhanallah..

kamenrider said...

forte: nnt p tempt kerja ayh u bole mlawat skali..besh^^

pena: kuasa tuhan sekalian alam^^

miss.Addin said...

scary tgk semua tu HUHU

kamenrider said...

tkpe2..tgk je..jgn p^^

EmmaSafa said...

cantik tp...........................

kamenrider said...

tp bahaya...huuu